Stapeltaart maken

 

 

Met deze Bumba stapeltaart maak je kleine kinderen super blij. Het lijkt moeilijker dan het is. Ik zal hieronder stap voor stap uitleggen hoe je deze stapel maakt. Je hebt in ieder geval deuvels nodig of chocolade sticks om je taart te stutten. En taartkartons of cakeboards om de stapel te verstevigen. Een cakedrum leg je onder de taart, zodat deze een stevige ondergrond heeft.

Voor deze taart heb je helemaal niet zoveel nodig, terwijl het resultaat echt waanzinnig is. Voor deze Bumba taart heb je wel bakvormen nodig en verschillende kleurstoffen. Maar die heb je vast wel in huis.

Voor het decoreren heb je in ieder een sugargun nodig. Je kan de sliertjes ook uitrollen met de hand, maar dan krijg je het niet zo mooi gelijk. En de Multi ribbon cutter is erg handig bij deze taart om stroken mee te maken. Deze heb ik gebruikt voor de circustent van Bumba.

 
Uitleg in stappen

 

Bak eerst 3 biscuits in verschillende maten. Je kan naturel biscuit gebruiken of chocolade biscuit, ik gebruik hiervoor altijd de mix van FunCakes. In deze tabel zie je de hoeveelheden die je nodig hebt. Je kan de bodems ook van cakemix maken, bijvoorbeeld de stroopwafelcake. Voor deze stapel heb ik de ronde bakvormen van PME gebruikt, in de maten 25cm, 17,5 cm en 12,5 cm. Bij het bakken van de 25 cm heb ik een bloemennagel in het beslag gezet, zodat de taart gelijkmatig gaar wordt. Voor het bakken heb ik de taartvormen ingesprayd met de bakspray van Wilton, hierdoor laat het biscuit gemakkelijk los. Ik bak altijd met oplopende temperatuur, voorverwarmen op 150 graden en zodra hij de oven in gaat zet ik hem op 175 dan loopt de temperatuur gedurende de baktijd op. Na 40 minuten prik je even met een satéprikker om zeker te weten dat het kapsel gaar is. Het kapsel is gaar als de prikker schoon en droog uit het biscuit komt, zo niet, verleng dan de baktijd steeds met 5 minuten. Controleer tussendoor de gaarheid van je taartbodem.


Als de bodems gaar zijn, laat je deze afkoelen op een taartrooster. Je kan de bodems het beste een dag van te voren maken zodat het biscuit minder kruimelt bij het doorsnijden. Voor het gelijkmatig doorsnijden gebruik ik altijd een taartzaag. Dit geeft het beste resultaat. Leg een taartkarton onder de grootste taart en cake boards onder de 17,5 en 12,5 cm taart. De uiteindelijke taart zet je op een cakedrum, dit is nodig bij stapeltaarten omdat ze erg zwaar worden, zo voorkom je dat de taart inzakt.

Nou kan je de taart gaan vullen. Je kan kiezen voor botercrème van de mix, banketbakkersroom of een andere soort vulling. Het is belangrijk bij een wat mindere stevige vulling dat je een dijkje spuit van botercrème van de mix. Ik heb dit met een spuitzak gedaan zodat het dijkje overal even dik wordt. Na het vullen stapel je de lagen weer op elkaar en kan je de taart gaan afsmeren met een paletmes. Het is het makkelijkste om je taart op een draaiplateau te zetten, des te gemakkelijker kan je de taart vullen en afsmeren. Hoe egaler je afsmeert, des te strakker je taart wordt. Laat de taarten vervolgens opstijven in de koelkast.

In de tussentijd kan je de marsepein of fondant gaan kleuren. Ik gebruik zelf marsepein van Zeelandia omdat deze erg soepel is en lekker van smaak. Voor het kleuren heb ik gebruik gemaakt van pink icing color van Wilton en fuchsia color van Americolor. Kneed de kleuren goed door de marsepein, gebruik eventueel een beetje crisco om de marsepein nog soepeler te maken. Qua hoeveelheid hou ik altijd het aantal eieren aan dat je per taart gebruikt. Elk ei staat voor 100 gram marsepein. Na het kleuren rol je de marsepein uit op een wilton non stick bord, of op een tafelzeil. Je kan de marsepein het beste uitrollen met een grote wilton non stick roller. Dit geeft het meest gelijkmatige resultaat en deze roller plakt niet aan je marspein.

Als je de taart uit de koelkast hebt gehaald, strijk je de zijkanten nogmaals glad met een paletmes. Maak het paletmes warm door het onder de hete kraan te houden. Bekleedt vervolgens de taart met de marsepein. Na het bekleden smoother je de taart helemaal glad. Voor de hoeken gebruik ik de edger, zodat deze mooi strak worden. De overtollige marsepein snij je weg met een knife/scriber tool. Het voordeel van dit mesje, is dat het niet plakt aan de marsepein. Leg de grootste taart van 25 cm op een cakedrum. Je kan de cakedrum ook bekleden met marsepein. Bekleedt vervolgens de andere taarten op dezelfde manier in de door jou gewenste kleuren. De 17,5 cm en de 12,5 cm zet je op een cakeboard, dit is een stevig board van 4 mm wat er voor zorgt dat je taarten niet scheef zakken. Je kan ook een dubbel taartkarton gebruiken. Dan zorg je dat de vetvrije zijdes aan de buitenkant zitten.


Gebruik voor het stutten deuvels of chocoladesticks. Ik leg altijd mijn bakvorm op de taart en zet dan kleine stipjes met de needle tool, rondom de vorm. Zo meet ik af hoe groot de taart is die er op komt. Je steekt de deuvels in de taart, ik heb in de onderste taart 5 deuvels gebruikt. Hier leg je vervolgens de 17,5 cm taart op en je herhaalt deze stap voor de 12,5 cm taart. Voor de bovenste heb je aan 4 deuvels wel voldoende. Let er op dat je de boetseersels Bumba en Bumbalu ook ondersteunt met een dowel.

Nou begint het leukste van alles, het decoreren. Voor de circustent heb ik strepen gemaakt van marsepein, gekleurd met red icing color van Wilton. De stroken heb ik gesneden met de Multi ribbon cutter. Dit is een ideaal hulpmiddel voor het maken van stroken in verschillende breedtes.

Het randje onder de tent is gemaakt met de straight frill cutter set nr 3. Zo zie je maar hoe veelzijdig deze cutter is. Voor de middelste taart heb ik de mini geometrie set gebruikt voor het maken van de vlaggetjes. De zwarte lijntjes heb ik gemaakt met de sugarcraftgun. Het plakken van de decoraties doe je met eetbare lijm. Je kan dit eventueel ook zelf maken met wat tylose en water. Of je gebruikt alleen water in de koi waterbrush.

De stippen op de onderste taart zijn gemaakt met de mini geometrie set. De gele lijntjes van de trommel zijn met de sugargun gemaakt. De roze stroken zijn wederom gemaakt met de Multi ribbon cutter.

Voor het boetseren van Bumba en Bumbalu heb ik de scallop and comb tool gebruikt voor het maken van het mondje. Verder heb ik de balltool gebruikt voor het inkepen van het hoofdje en de armpjes. De armpjes zijn verstevigd met spaghetti, daardoor blijven de armen omhoog staan. Ik heb ze vastgeplakt met eetbare lijm.


Het eindresultaat

Versier je stapeltaart helemaal naar jouw wens en maak er je persoonlijke stapeltaart van. Het is ook altijd leuk om de naam van de jarige op de taart te plakken, dit kan je bijvoorbeeld met deze tappits doen.

Je kunt bij het maken van stapeltaarten vrij gemakkelijk varieren door bijv een 2 laags taart te maken, in dit geval zou de curcustent dan bijvoorbeeld wegvallen en zou je bumba bovenop kunnen zetten met daarbij de naam van de jarige job.

Je kunt ook een puzzelplaatje maken en die bovenop de taart leggen. Dit voor diegenen onder ons, die liever niet willen boetseren.

Veel plezier en succes met het maken van je (eerste) stapeltaart!


Workshops Stapeltaart maken
 


 
Als je het zelf eng vindt om een stapeltaart te maken, of het lukt niet helemaal, dan kan je altijd een workshop volgen bij JouwTaart. Voor deze workshop is het belangrijk dat je al meerdere keren een taart met marsepein of fondant hebt bekleed. Tijdens de workshop leer je hoe je de taarten moet vullen, afsmeren en bekleden. En krijg je handige tips en aanwijzingen voor het stapelen. De prijs van de workshop is inclusief de taartbodem, botercrème, jam, kleurstoffen en gebruik van materialen. Na de workshop ga je naar huis met een stapeltaart voor 16-20 personen. De workshop duurt 4 uur. De prijs voor de Workshop Stapeltaart is € 65,-

>> Bekijk hier de agenda voor de komende workshops


Benodigde producten voor een stapeltaart
 

Heb je er zin in gekregen? Op JouwTaartshop.nl staat dezelfde pagina (inclusief het stappenplan), met daaronder ook de producten die je nodig hebt, mogelijke ingrediënten en handige producten.

>> Bekijk de "Stapeltaart maken" pagina op JouwTaartshop.nl

 

Opmerking

Je moet lid zijn van JouwTaart om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van JouwTaart

JouwTaartshop

JouwTaartshop.nl

© 2017   Gemaakt door Angélique | JouwTaart.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden