Verjaardagstaart maken

ballonnen 

Wat hoort er bij een verjaardag? Vraag het iemand en men zegt of cadeautjes of een taart. En het leuke van een verjaardagstaart is vaak dat je het een persoonlijk cadeau kunt maken. Op deze pagina bundelen we een aantal zaken, die je kunt gebruiken bij het maken van een verjaardagstaart.

Hier volgen wat tips en inspiratie voor het maken van verjaardagstaarten. Deze pagina zal de komende tijd 'work in progress' blijven, want we hebben nog meer ideeen, die later zullen volgen, dus kom nog eens terug. En mocht je meer taarten willen zien dan kun je je uitleven op de pagina 'taart ideeen'.Tips en ideeën om een verjaardagstaart te maken

zelf een taart maken


De basis(taart)

Bij een verjaardag is een van de belangrijkste vragen wat betreft de taart vaak "voor hoeveel personen moet er taart zijn?". Oftewel je moet een bakvorm (of meerdere als je een stapeltaart wilt maken) kiezen. We hebben een handige pagina; met een tabel met hoeveelheden hiervoor gemaakt. Dit geeft een goed beeld hoeveel je nodig hebt en hoeveel stukjes (aantal personen) je uit de taart kan halen. Dit blijft een indicatie, want het ene stukje taart is het andere niet. Wij gaan uit van ong. 200 gram per persoon.


Hoe maak je zo'n (basis) taart?

Op de pagina zelf een taart maken (in de shop) kun je een stap voor stap uitleg vinden met foto's hoe je zelf een taart kan maken en welke producten hiervoor gebruikt worden. Hier wordt uitgegaan van een vierkante taart, maar de basis is voor vrijwel iedere vorm hetzelfde. Of je nou voor een hart, bloem of ronde bakvorm gaat. Let op, de keuze voor welke taartbodem (normale biscuitmix of chocolade biscuit) kan wel inhouden dat de verhoudingen van ingredienten verschilt. Bekijk de tabel met ingredienten om de details hiervan te lezen.


felle kleuren


Felle en sprankelende kleuren

Wat de meeste verjaardagstaarten gemeen hebben zijn de felle en vrolijke kleuren. Als je voor kant-en-klaar gaat dan zijn er natuurlijk de verschillende kleuren marsepein en fondant. En als je zelf marsepein en fondant wilt kleuren dan hebben we bijvoorbeeld de felgekleurde kleurstoffen van (Electric colors), naast alle andere kleuren van Americolor en Wilton.


De meeste verjaardagstaarten hebben meestal minimaal 3 verschillende kleuren. Wat vaak leuk en simpel is is om de verschillende veel en door elkaar te gebruiken. Je kunt bijv de letters vaak ook om en om kleuren, waardoor het al weer een speelser effect gemaakt.Randjes accentueren


Als een een puzzelplaatje maakt, dan kan het soms erg leuk zijn om de randjes anders te kleuren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een dun sliertje in een donkere kleur maken. Dit kan met je mooi maken met de sugar craft gun. Je kunt ook met een foodwriter (viltstift geschikt voor eetbare producten) de randjes kleuren. Je moet het wel zien als een accent, het is niet mooi om grote vlakken in te kleuren. Dan kun je beter gekleurde marspein of fondant gebruiken, ook te verkrijgen in zwart.


bumba randjes


Cijfers en letters

Vrijwel alle verjaardagstaarten hebben de naam van de jarige en het aantal jaren op de teller op de staat staan (bijv "Annemarie 7 jaar"). Er zijn meerdere wegen naar Rome om deze letters te maken.


shrekZelf maken


Je kunt de cijfers en letters zelf uitsnijden uit marsepein en fondant. Het voordeel is dat je de letters zo kunt maken als je zelf wilt, het nadeel is wel dat het vaak veel tijd kost om het te maken. Hier zie je een voorbeeld van zelfgemaakte letters, in het Shrek lettertype. Erg leuk, maar veel tijd. Eerst lettertype zoeken, en kopen of downloaden. Op het juiste formaat printen en dan namaken.


lettersAlfabet en cijferuitstekers


Er zijn veel verschillende letter - en cijferuitstekers te kopen. Vaak te koop als volledige set met alle letters, cijfers of beiden. Zeker als je vaker verjaardagstaarten maakt of wilt gaan maken, dan is het een goede investering. Het voordeel is tijd besparen, het nadeel is dat je altijd dezelfde letters gebruikt.


moldsAlfabet Molds


Er zijn ook Alfabet - en cijfermolds. Het verschil tussen een mold en een uitsteker is dat je met een uitsteker enkel de randjes uitsnijdt en een mold bepaalt ook meteen de dikte. De molds zijn gemaakt van siliconen en eenvoudig schoon te maken en weer te gebruiken. Het mooie van een mold is dat de details vaak erg mooi zijn.


Sprieten op een taart

Wat een erg leuk en speels karakter heeft zijn sprieten die op draad bovenin de taart worden geprikt.


  sprieten


De sprieten zijn Floral Wires, eigenlijk luxe ijzerdraad waar normaal gesproken suikerbloemen of andere bloemdecoraties mee gemaakt worden. Deze zijn te koop in meerdere kleuren en diktes. Bovenop het draad kun je dan bijvoorbeeld een cijfer (hoe oud de jarige is geworden) plaatsen of iets anders naar keuze (denk bijvoorbeeld ook aan sterretjes of hartjes). Deze maak je dan bijvoorbeeld een dag ervoor en laat je hard worden (met de draad er al in) en later kun je deze in de taart prikken.


Structuurmat met relief

De meeste taarten worden glad bekleed en strak 'gestreken'. Vaak geldt hoe strakker hoe beter, zeker een mooie strakke rand en een mooi egaal oppervlak vinden we vaak belangrijk. Je kunt ook bewust kiezen voor een bepaald structuur en de marsepein of fondant uitrollen op een structuurmat.


  structuurmat


Er is een structuurmat, die speciaal gemaakt is voor verjaardagen. Het is de 'Happy Birthday' print. Hiermee is een groot deel van de decoratie al eenvoudig gedaan. Er zijn veel meer verschillende soorten structuurmatten te koop, die je bijvoorbeeld ook als basis kunt gebruiken. Denk aan verschillende bloemenpatronen, sterren en andere patronen.

Workshops taarten maken


workshop basistaart

Je kunt het zelf maken en proberen, maar JouwTaart geeft ook workshops voor het maken van taarten en cupcakes. Voor deze workshop is niet nodig dat je al meerdere keren een taart met marsepein of fondant hebt bekleed. De prijs van de workshop is inclusief de taartbodem, botercrème, jam, kleurstoffen en gebruik van materialen. Na de workshop ga je naar huis met je zelfgemaakte (verjaardagstaart of cupcakes).

>> Bekijk hier de agenda voor de eerstvolgende workshops

Verjaardagsproducten in de JouwTaartShop

De bovenstaande tips en ideeen zijn deels gemaakt met producten die te koop zijn in de webshop. Maar naast de bovenstaande gebruikte producten zijn er nog veel meer (verjaardags)producten te koop. De onderstaande link laat alle producten zien die iets met een verjaardag te maken heeft, maar je kunt bijvoorbeeld ook selecteren op het thema 'prinses' of 'piraat' bijvoorbeeld.

>> Bekijk alle verjaardagsproducten in de shop

JouwTaartshop

JouwTaartshop.nl

© 2019   Gemaakt door Angélique | JouwTaart.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden